2012. november 10., szombat

Fürdőző mákos csigák



Palacsintához:
  • 4 tojás
  • 35 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 2 dl szóda
  • csipet só
  • kevés olaj
Töltelékhez:
  • 30 dkg darált mák
  • 2,5-3 dl tej
  • 2 citrom reszelt héja
  • ízlés szerint méz
Öntethez:
  • 4 tojássárgája
  • 5 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 1 vaníliarúd vagy 1 citrom reszelt héja
  • ízlés szerint méz                                                                                                                                                           
elkészítés
Palacsinta készítése:
  1. A tojásokat elkeverjük a sóval és a tej felével, majd hozzáadagoljuk a lisztet és a maradék tejet, hogy csomómentes, sűrű masszát kapjunk.
  2. Félretesszük fél órára pihenni.
  3. A fél óra elteltével keverjük bele a szódát, valamint az olajat, s ezután sütjük ki a palacsintákat.
Töltelék készítése:
  1. Hideg vízzel átöblített lábosba öntjük a tejet, belereszeljük a citromhéjat, édesítjük mézzel és kevergetve kicsit felmelegítjük míg a méz teljesen elolvad.
  2. Hozzázúdítjuk a darált mákot és addig kevergetjük, míg pukkadozni kezd. Ha nagyon sűrű öntsünk hozzá még egy kis tejet, hogy krémszerű legyen, mert állás közben a mák még magába szív valamennyit a nedvességből.
Öntet készítése:
  1. Hideg vízzel átöblített lábosba öntjük a tejet, teszünk hozzá mézet, belereszeljük a citromhéjat VAGY belekaparjuk a vaníliarúd belsejét és együtt langyosra melegítjük. Ekkor félrehúzzuk a tűzről.
  2. Egy tálban a tojássárgákhoz hozzáadjuk a lisztet és a langyos tejből valamennyit hozzáadagolunk, hogy csomómentesre tudjuk kevergetni, majd ezt az elegyet belekevergetjük a maradék langyos tejünkbe és ekkor visszahelyezzük a tűzre.
  3. Alacsony hőfokon folyamatosan kevergetjük. Amikor már láthatóan elkezdett sűrűsödni, akkor belekeverjük a tejszínt. Egy sűrű ízletes sodót fogunk kapni.
Összeállítás:
  1. A palacsintákat megkenjük mákkrémmel, feltekerjük, majd kb. 3 centiméteres darabkákra vágva kis vaníliás kádacskákba helyezzük a kanyarulatokkal kifelé.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése