Palacsintához:
- 4 tojás
- 35 dkg liszt
- 4 dl tej
- 2 dl szóda
- csipet só
- kevés olaj
- 30 dkg darált mák
- 2,5-3 dl tej
- 2 citrom reszelt héja
- ízlés szerint méz
- 4 tojássárgája
- 5 dkg liszt
- 4 dl tej
- 1 dl tejszín
- 1 vaníliarúd vagy 1 citrom reszelt héja
- ízlés szerint méz
elkészítés
Palacsinta készítése:
- A tojásokat elkeverjük a sóval és a tej felével, majd hozzáadagoljuk a lisztet és a maradék tejet, hogy csomómentes, sűrű masszát kapjunk.
- Félretesszük fél órára pihenni.
- A fél óra elteltével keverjük bele a szódát, valamint az olajat, s ezután sütjük ki a palacsintákat.
- Hideg vízzel átöblített lábosba öntjük a tejet, belereszeljük a citromhéjat, édesítjük mézzel és kevergetve kicsit felmelegítjük míg a méz teljesen elolvad.
- Hozzázúdítjuk a darált mákot és addig kevergetjük, míg pukkadozni kezd. Ha nagyon sűrű öntsünk hozzá még egy kis tejet, hogy krémszerű legyen, mert állás közben a mák még magába szív valamennyit a nedvességből.
- Hideg vízzel átöblített lábosba öntjük a tejet, teszünk hozzá mézet, belereszeljük a citromhéjat VAGY belekaparjuk a vaníliarúd belsejét és együtt langyosra melegítjük. Ekkor félrehúzzuk a tűzről.
- Egy tálban a tojássárgákhoz hozzáadjuk a lisztet és a langyos tejből valamennyit hozzáadagolunk, hogy csomómentesre tudjuk kevergetni, majd ezt az elegyet belekevergetjük a maradék langyos tejünkbe és ekkor visszahelyezzük a tűzre.
- Alacsony hőfokon folyamatosan kevergetjük. Amikor már láthatóan elkezdett sűrűsödni, akkor belekeverjük a tejszínt. Egy sűrű ízletes sodót fogunk kapni.
- A palacsintákat megkenjük mákkrémmel, feltekerjük, majd kb. 3 centiméteres darabkákra vágva kis vaníliás kádacskákba helyezzük a kanyarulatokkal kifelé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése