... ezt a blogot a facebook Konyhatündér csoport alapján hoztam létre, hogy az ott közzétett receptek megtalálhatóak legyenek, itt egy helyen ...
2013. április 23., kedd
Fejes salátafőzelék, forrázott gombóc
Salátafőzelék
A leveleire szedett, és levelenként megmosott salátaleveleket (2-3fej saláta) vízben felteszem főni, de csak addig, amig épphogy összeesik aztán leszűröm. A leszűrt leveleket visszateszem a fazékba tiszta vizet engedek rá, tejet-tejszínt-lisztet-pirospaprikát simára kikeverek, és hozzáöntöm, addig főzöm, amíg sima, krémes állaga nem lesz, egy kiskanál olaj vagy vaj jobban kihozza a paprikát!. Sóval, borssal ízesítem.
Forrázott gombóc
Egy nagyobb fazékba kevés olajon megprítok egy sárgarépát, egy petrezselymet (jobb ha hosszúkásra van vágva, mert akkor nem áll bele a gombócba! ), utánna felöntöm vízzel, jól legyen tele a fazék, mert majd ebben főnek ki a gombócok. Sózom, vegetázom, és addig várok, amíg teljesen felforr!
Egy tálba lisztet öntök ( 30-50 dkg), adok hozzá egy kiskanál sót, majd 1 dcl olajat vagy zsírt (kacsa, liba) felforrósítok, ne égjen, csak jó forró legyen (EZ A LÉNYEG!!!) és ráöntöm a lisztre, fakanállal elkeverem, aztán merőkanállal merek hozzá a forró levesből, aztán elkeverem - igazából a mennyiséget nemtudom, mert addig adagolom a levet, amig olyan gombócra gyúrható nem lesz - közben készítek magam mellé egy tálban hideg vizet, ez nekem azért jó, mert ahogy gyúrom a gombócot, kézzel, akkor ebben lehűtöm az ujjaimat :-) és a gombócokat belerakom a forró levesbe kifőni.
Ha kész, akkor gombóc nagyságtól függően) 1-2 gombócot felkockázok, és a főzeléket rá szedem. Ecettel ízesítem, de már csak a tányérban.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése