(kép: forrás - internet)
Alaprecept:
- 250 gr liszt
- 120 gr kristálycukor
- 125 gr olvasztott vaj
- 2 tojás
- 2dl tejszín (30%-os)
- só
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
A száraz hozzávalókat (liszt, cukor, só) összekeverjük, azután a
vizeseket is (olvasztott de nem forró!! vajat a vaníliás cukorral,
utánna a tojásokkal, végül a tejszínnel) majd lassan, keverés közben
hozzákeverjük a száraz hozzávalókat is. Sűrű tésztát kapunk, amihez
ízlés szerint bármit lehet hozzákeverni, aszalt gyümölcsöt, dióféléket,
magvakat. 180 °C-on 15 perc sütés - 24 drb jön ki a tésztából.
Az én első muffinjaim:
További receptek a fb-konyhatündérről:
Csokis muffin
Hozzávalók:
A csokoládéból 60 g-ot lereszelünk. A többit félretesszük.
A joghurtot, a tojást, a cukrot, az olajat egy tálban elkeverjük.
A lisztet, a sütőport, a sót egy másik edénybe kimérjük.
A száraz összetevőket a joghurtos keverékhez öntjük, a lereszelt csokit hozzáadjuk és összekeverjük a masszát.
12 darabos muffinsütő mélyedéseit kiolajozzuk és a masszával 3/4-ig töltjük.
A muffinok tetejére sütés előtt fél-fél kockányi csokit teszünk a maradékból.
175 °C fokon 15 percig sütjük.
Hozzávalók:
- 1 pohár natúr joghurt (150g)
- 2 tojás
- 1 joghurtos pohár kristálycukor
- fél joghurtos pohár olaj
- 1 cs sütőpor
- csipet só
- 2 joghurtos pohár liszt
- 1 tábla (100g) csokoládé (ét vagy tej)
A csokoládéból 60 g-ot lereszelünk. A többit félretesszük.
A joghurtot, a tojást, a cukrot, az olajat egy tálban elkeverjük.
A lisztet, a sütőport, a sót egy másik edénybe kimérjük.
A száraz összetevőket a joghurtos keverékhez öntjük, a lereszelt csokit hozzáadjuk és összekeverjük a masszát.
12 darabos muffinsütő mélyedéseit kiolajozzuk és a masszával 3/4-ig töltjük.
A muffinok tetejére sütés előtt fél-fél kockányi csokit teszünk a maradékból.
175 °C fokon 15 percig sütjük.
Erdei gyümölcsös muffin
Hozzávalók:
A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük, a muffinformákat kivajazzuk.
A gyümölcsöket hagyjuk kissé kiolvadni. A vajat a cukorral, a tojásokkal, a vaníliás cukorral, a vaníliapudinggal, a túróval és a tejjel habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát, végül óvatosan beleforgatjuk a gyümölcsöt is.
A masszát a formákba öntjuk es 200 °C fokon túpróbáig sütjük.
Karamellás muffin
- 20 dkg erdei gyümölcs (fagyasztott)
- 25 dkg liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 12 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 2 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 16 dkg vaníliapuding (készre főzött)
- 5 dkg túró
- 3 evőkanál tej
A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük, a muffinformákat kivajazzuk.
A gyümölcsöket hagyjuk kissé kiolvadni. A vajat a cukorral, a tojásokkal, a vaníliás cukorral, a vaníliapudinggal, a túróval és a tejjel habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát, végül óvatosan beleforgatjuk a gyümölcsöt is.
A masszát a formákba öntjuk es 200 °C fokon túpróbáig sütjük.
Karamellás muffin
Hozzávalók:
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a formákat alaposan kikenjük vajjal, vagy kibéleljük sütőpapírral.
Egy kisebb tálban a 12 dkg vajat kikeverjük a cukorral és 10 dkg dióval, és a sütőformák aljára adagoljuk.
A lisztet elkeverjük a zabpehellyel, a sütőporral, a szódabikarbónával, a fahéjjal és a maradék dióval.
A tojást habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a vajat és a kefírt, majd belekanalazzuk a lisztes keveréket, és homogén masszává keverjük.
A tésztát a sütőformába töltjük a diós keverék tetejére, majd 20 percig sütjük.
A kisült muffinokat 10-15 percig pihentetjük, majd kivesszük a formából, megfordítjuk és sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.
A sütőpapírt lehúzzuk a muffinok tetejéről, vagy ha vajaztuk a formát, egy kanállal kiszedjük a formában maradt diós-karamellát, és a muffinok tetejére halmozzuk.
Magyaros muffin
Hozzávalók:
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffinformákat kibéleljük papírral.
A kétfajta lisztet összekeverjük, beleforgatjük a kolbászt, a paprikákat, a hagymát, a sajtot, a sót, a sütőport és a pirospaprikát.
A tojást az olajjal és a joghurttal kikeverjük, hozzáadjuk a fokhagymát, majd belevegyítjük a lisztes keveréket.
Muffin formákba adagoljuk, és 15-20 perc alatt készre sütjük.
Tipp:
A muffinokat süthetjük úgy is, hogy mindegyik tetejére teszünk egy-egy szelet kolbászt, és megszórjuk egy kevés sajttal.
Banános csokis muffin
- 12 dkg vaj/margarin
- 12 dkg cukor
- 18 dkg durvára vágott dió
- 20 dkg liszt
- 5 dkg zabpehely
- 2 1/2 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál fahéj
- 1 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 14 dkg cukor
- 12,5 dkg vaj/margarin
- 2,5 dl kefír
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a formákat alaposan kikenjük vajjal, vagy kibéleljük sütőpapírral.
Egy kisebb tálban a 12 dkg vajat kikeverjük a cukorral és 10 dkg dióval, és a sütőformák aljára adagoljuk.
A lisztet elkeverjük a zabpehellyel, a sütőporral, a szódabikarbónával, a fahéjjal és a maradék dióval.
A tojást habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a vajat és a kefírt, majd belekanalazzuk a lisztes keveréket, és homogén masszává keverjük.
A tésztát a sütőformába töltjük a diós keverék tetejére, majd 20 percig sütjük.
A kisült muffinokat 10-15 percig pihentetjük, majd kivesszük a formából, megfordítjuk és sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.
A sütőpapírt lehúzzuk a muffinok tetejéről, vagy ha vajaztuk a formát, egy kanállal kiszedjük a formában maradt diós-karamellát, és a muffinok tetejére halmozzuk.
Magyaros muffin
Hozzávalók:
- 1 tojás
- 0,8 dl olaj
- 2,5 dl joghurt vagy kefír
- 15 dkg csípős kolbász (apróra vágva)
- fél kaliforniai zöldpaprika (apróra vágva)
- fél kaliforniai pirospaprika (apróra vágva)
- 1 gerezd fokhagyma (préselve)
- 1 kicsi hagyma (apróra vágva)
- 12 dkg liszt
- 15 dkg kukoricaliszt
- 3 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál só
- 1/2 teáskanál csípős pirospaprika (nem kötelező)
- 5 dkg reszelt ementáli sajt
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffinformákat kibéleljük papírral.
A kétfajta lisztet összekeverjük, beleforgatjük a kolbászt, a paprikákat, a hagymát, a sajtot, a sót, a sütőport és a pirospaprikát.
A tojást az olajjal és a joghurttal kikeverjük, hozzáadjuk a fokhagymát, majd belevegyítjük a lisztes keveréket.
Muffin formákba adagoljuk, és 15-20 perc alatt készre sütjük.
Tipp:
A muffinokat süthetjük úgy is, hogy mindegyik tetejére teszünk egy-egy szelet kolbászt, és megszórjuk egy kevés sajttal.
Banános csokis muffin
Hozzávalók:
- 12dkg. liszt
- 15 dkg cukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- csipet só
- 1 tojás
- ¾ dl. olaj
- 1 dl. joghurt
- 1 vaníliás cukor
- 1 banán szeletelve
- 20dkg csoki összetörve, vagy lereszelve
Egy nagyobb edényben összekeverjük a lisztet, a cukrot, a sütőport, a
szódabikarbónát és a sót. Egy másik kisebb edényben összekeverjük a
tojást, az olajt, a joghurtot és a vaníliás cukrot. A banánt apró
kockákra vágjuk, a csokit összetörjük. és összekeverjük mind a 3 tál
tartalmát. A tésztát muffin formába öntjük és előmelegített sütőben,
20-25 percig sütjük.
Csokis-meggyes muffin
Az étcsokit késsel kisebb-nagyobb darabokra vágom. A liszt, cukor, kakaópor,sütőpor keverékéhez hozzáadom az olvasztott vajat és a tejet. Ha ez megvan hozzáadom a meggyet is. Ezt a masszát előmelegített sütőben kikent vagy muffin formába való papírral kibélelt sütőben tűpróbáig sütjük.
Csokis mogyorós muffin
Hozzávalók:
A megolvasztott vajba belekeverem a cukrot, vaníliás cukrot, majd a tojásokat.
Külön tálban összekeverem a lisztet, sütőport, kakaóport, majd a nedves anyagokkal együtt összekeverem annyi tejjel, hogy formálható masszát kapjak.
Hozzáadom a darabokra vágott étcsokit és mogyorót.
A muffinforma méretétől függően diónyi-tojásnyi adagokat halmozok a papírkapszlikba (sütés közben megnőnek!) és megszórom a grillázsos mogyoró darabkákkal. Közepesen meleg (175°C fok) sütőben tűpróbáig sütöm.
Csokis-meggyes muffin
- 15dkg liszt
- 8dkg cukor
- 1dl tej
- 1 csomag sütőpor
- 1 púpozott evőkanál kakaópor
- 5dkg étcsokoládé
- 20dkg kimagozott meggy
- 12,5 dkg vaj
Az étcsokit késsel kisebb-nagyobb darabokra vágom. A liszt, cukor, kakaópor,sütőpor keverékéhez hozzáadom az olvasztott vajat és a tejet. Ha ez megvan hozzáadom a meggyet is. Ezt a masszát előmelegített sütőben kikent vagy muffin formába való papírral kibélelt sütőben tűpróbáig sütjük.
Csokis mogyorós muffin
Hozzávalók:
- 12 dkg vaj
- 25 dkg (barna)cukor
- 1 vaníliás cukor
- 2 db egész tojás
- 30 dkg (Graham)liszt
- 1 sütőpor
- kb. 1-1,5 dl tej
- 1 tábla étcsokoládé
- 1 evőkanál kakaópor
- apróra vágott mogyoró
- grillázsos mogyoró (Lidl termék)
A megolvasztott vajba belekeverem a cukrot, vaníliás cukrot, majd a tojásokat.
Külön tálban összekeverem a lisztet, sütőport, kakaóport, majd a nedves anyagokkal együtt összekeverem annyi tejjel, hogy formálható masszát kapjak.
Hozzáadom a darabokra vágott étcsokit és mogyorót.
A muffinforma méretétől függően diónyi-tojásnyi adagokat halmozok a papírkapszlikba (sütés közben megnőnek!) és megszórom a grillázsos mogyoró darabkákkal. Közepesen meleg (175°C fok) sütőben tűpróbáig sütöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése