2012. október 29., hétfő

Muffin(ok)

Ezt a receptet is úgy találtam, hogy a "legfinomabb muffin alaprecept" ... gondoltam, hogy ki kell próbálni, ha már a szerző a legfinomabbnak titulálta, és még azt is alá merte írni, hogy ki van kísérletezve!

(kép: forrás - internet)

Alaprecept:


  • 250 gr liszt
  • 120 gr kristálycukor
  • 125 gr olvasztott vaj
  • 2 tojás
  • 2dl tejszín (30%-os)
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor

A száraz hozzávalókat (liszt, cukor, só) összekeverjük, azután a vizeseket is (olvasztott de nem forró!! vajat a vaníliás cukorral, utánna a tojásokkal, végül a tejszínnel) majd lassan, keverés közben hozzákeverjük a száraz hozzávalókat is. Sűrű tésztát kapunk, amihez ízlés szerint bármit lehet hozzákeverni, aszalt gyümölcsöt, dióféléket, magvakat. 180 °C-on 15 perc sütés - 24 drb jön ki a tésztából.

Az én első muffinjaim:



További receptek a fb-konyhatündérről:

Csokis muffin

Hozzávalók:
  • 1 pohár natúr joghurt (150g)
  • 2 tojás
  • 1 joghurtos pohár kristálycukor
  • fél joghurtos pohár olaj
  • 1 cs sütőpor
  • csipet só 
  • 2 joghurtos pohár liszt
  • 1 tábla (100g) csokoládé (ét vagy tej)
Elkészítés:

A csokoládéból 60 g-ot lereszelünk. A többit félretesszük.
A joghurtot, a tojást, a cukrot, az olajat egy tálban elkeverjük.
A lisztet, a sütőport, a sót egy másik edénybe kimérjük.
A száraz összetevőket a joghurtos keverékhez öntjük, a lereszelt csokit hozzáadjuk és összekeverjük a masszát.
12 darabos muffinsütő mélyedéseit kiolajozzuk és a masszával 3/4-ig töltjük.
A muffinok tetejére sütés előtt fél-fél kockányi csokit teszünk a maradékból.
175 °C fokon 15 percig sütjük.

 

Erdei gyümölcsös muffin  

 Hozzávalók:
  • 20 dkg erdei gyümölcs (fagyasztott)
  • 25 dkg liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 12 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 16 dkg vaníliapuding (készre főzött)
  • 5 dkg túró
  • 3 evőkanál tej
Elkészítés:
 
A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük, a muffinformákat kivajazzuk.
A gyümölcsöket hagyjuk kissé kiolvadni. A vajat a cukorral, a tojásokkal, a vaníliás cukorral, a vaníliapudinggal, a túróval és a tejjel habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát, végül óvatosan beleforgatjuk a gyümölcsöt is.
A masszát a formákba öntjuk es 200 °C fokon túpróbáig sütjük.


 

Karamellás muffin  
 

Hozzávalók:
  • 12 dkg vaj/margarin
  • 12 dkg cukor
  • 18 dkg durvára vágott dió
  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg zabpehely
  • 2 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 14 dkg cukor
  • 12,5 dkg vaj/margarin
  • 2,5 dl kefír
Elkészítés:
 
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a formákat alaposan kikenjük vajjal, vagy kibéleljük sütőpapírral.
Egy kisebb tálban a 12 dkg vajat kikeverjük a cukorral és 10 dkg dióval, és a sütőformák aljára adagoljuk.
A lisztet elkeverjük a zabpehellyel, a sütőporral, a szódabikarbónával, a fahéjjal és a maradék dióval.
A tojást habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a vajat és a kefírt, majd belekanalazzuk a lisztes keveréket, és homogén masszává keverjük.
A tésztát a sütőformába töltjük a diós keverék tetejére, majd 20 percig sütjük.
A kisült muffinokat 10-15 percig pihentetjük, majd kivesszük a formából, megfordítjuk és sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.
A sütőpapírt lehúzzuk a muffinok tetejéről, vagy ha vajaztuk a formát, egy kanállal kiszedjük a formában maradt diós-karamellát, és a muffinok tetejére halmozzuk. 


 

Magyaros muffin

Hozzávalók:

  • 1 tojás
  • 0,8 dl olaj
  • 2,5 dl joghurt vagy kefír
  • 15 dkg csípős kolbász (apróra vágva)
  • fél kaliforniai zöldpaprika (apróra vágva)
  • fél kaliforniai pirospaprika (apróra vágva)
  • 1 gerezd fokhagyma (préselve)
  • 1 kicsi hagyma (apróra vágva)
  • 12 dkg liszt
  • 15 dkg kukoricaliszt
  • 3 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál csípős pirospaprika (nem kötelező)
  • 5 dkg reszelt ementáli sajt
Elkészítés:
 
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffinformákat kibéleljük papírral.
A kétfajta lisztet összekeverjük, beleforgatjük a kolbászt, a paprikákat, a hagymát, a sajtot, a sót, a sütőport és a pirospaprikát.
A tojást az olajjal és a joghurttal kikeverjük, hozzáadjuk a fokhagymát, majd belevegyítjük a lisztes keveréket.
Muffin formákba adagoljuk, és 15-20 perc alatt készre sütjük.

Tipp:
A muffinokat süthetjük úgy is, hogy mindegyik tetejére teszünk egy-egy szelet kolbászt, és megszórjuk egy kevés sajttal.


 

Banános csokis muffin

Hozzávalók:

  •  12dkg. liszt
  •  15 dkg cukor
  •  1 teáskanál sütőpor
  •  1 teáskanál szódabikarbóna
  •  csipet só
  •  1 tojás
  •  ¾ dl. olaj
  •  1 dl. joghurt
  •  1 vaníliás cukor
  •  1 banán szeletelve
  •  20dkg csoki összetörve, vagy lereszelve
Elkészítés:
Egy nagyobb edényben összekeverjük a lisztet, a cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Egy másik kisebb edényben összekeverjük a tojást, az olajt, a joghurtot és a vaníliás cukrot. A banánt apró kockákra vágjuk, a csokit összetörjük. és összekeverjük mind a 3 tál tartalmát. A tésztát muffin formába öntjük és előmelegített sütőben, 20-25 percig sütjük.



Csokis-meggyes muffin
  • 15dkg liszt
  •  8dkg cukor
  •  1dl tej
  •  1 csomag sütőpor
  •  1 púpozott evőkanál kakaópor
  •  5dkg étcsokoládé
  •  20dkg kimagozott meggy
  •  12,5 dkg vaj
Elkészítés:
 
Az étcsokit késsel kisebb-nagyobb darabokra vágom. A liszt, cukor, kakaópor,sütőpor keverékéhez hozzáadom az olvasztott vajat és a tejet. Ha ez megvan hozzáadom a meggyet is. Ezt a masszát előmelegített sütőben kikent vagy muffin formába való papírral kibélelt sütőben tűpróbáig sütjük.


 


Csokis mogyorós muffin 


Hozzávalók:

  • 12 dkg vaj
  • 25 dkg (barna)cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 2 db egész tojás
  • 30 dkg (Graham)liszt
  • 1 sütőpor
  • kb. 1-1,5 dl tej
  • 1 tábla étcsokoládé
  • 1 evőkanál kakaópor
  • apróra vágott mogyoró
  • grillázsos mogyoró (Lidl termék)
 Elkészítés:

A megolvasztott vajba belekeverem a cukrot, vaníliás cukrot, majd a tojásokat.
Külön tálban összekeverem a lisztet, sütőport, kakaóport, majd a nedves anyagokkal együtt összekeverem annyi tejjel, hogy formálható masszát kapjak.
Hozzáadom a darabokra vágott étcsokit és mogyorót.
A muffinforma méretétől függően diónyi-tojásnyi adagokat halmozok a papírkapszlikba (sütés közben megnőnek!) és megszórom a grillázsos mogyoró darabkákkal. Közepesen meleg (175°C fok) sütőben tűpróbáig sütöm.















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése